Připravili jsme ukrajinska vlajka vektor – česká vlajka vektor slovníček pro běžné životní situace. Najdete ho tady. // Ми підготували для вас ukrajinska vlajka vektor – česká vlajka vektor словник слів і фраз найтиповіших життєвих ситуацій.

Připravili jsme ukrajinska vlajka vektor - česká vlajka vektor slovníček pro běžné životní situace. Najdete ho tady. // Ми підготували для вас ukrajinska vlajka vektor - česká vlajka vektor словник слів і фраз найтиповіших життєвих ситуацій.

Připravili jsme ukrajinska vlajka vektor - česká vlajka vektor slovníček pro běžné životní situace. Najdete ho tady. // Ми підготували для вас ukrajinska vlajka vektor - česká vlajka vektor словник слів і фраз найтиповіших життєвих ситуацій.

Jak napsat apostrof

Náš blog

Pravděpodobně nás nenapadne, že když umíme něco napsat rukou, mohl by být problém napsat to stejné na počítači – opak však může být občas pravdou. Zvládneme písmenka, čárky i tečky, občas však narazíme na některé složitější znaky, které nás minimálně zarazí. Jedním z takových znaků je apostrof.  

Co přesně je apostrof? A jak/kde se správně píše? Na to vám odpovíme v následujících řádcích, kde najdete: 

  • kdy napsat apostrof, 
  • příklady použití, 
  • jak napsat apostrof, 
  • rozdíl mezi apostrofou a apostrofem. 
jak napsat apostrof

Kdy apostrof napsat? 

K čemu že nám tedy apostrof slouží? Jedná se o interpunkční znaménko, jenž nám v  textu naznačuje vypuštění hlásky, příp. hlásek. V  češtině se užívá (ale nemusí) např. při vypuštěných hláskách na konci slov, mnohem více jej ale můžeme zaregistrovat v cizích jazycích. V angličtině jej použijeme např. ve složených tvarech, jménechpřivlastňovacích tvarech nebo nespisovných výrazech. 

Příklady užití: 

Čeština 

  • sedl si -> sed’ si – tvar ale není spisovný a apostrof tam být nemusí 
  • 1997 -> ’97 – opět obvykle neoficiální tvar 

Angličtina 

Zkrácené tvary: 

  • I am -> I’m, we will -> we’ll  
  • of the clock -> o’clock 

Jména: 

  • O’Neill, O’Hara 

Nespisovné tvary: 

  • sleeping -> sleepin’, because -> ’cause 

Přivlastňovací tvary: 

  • Daniel’s book, my brother’s bed 

Přestože apostrof vypadá jako nenápadný znak, je více než žádoucí se naučit, kde jej psát a kde naopak ne. Např. mezi přivlastňovacím zájmenem your a zkráceným tvarem you’re není rozdíl pouze v grafice, jsme tady i svědky významového rozdílu, jenž nás při špatném použití může dostat do podobně trapné situace jako případná neznalost rozdílu mezi apostrofem a apostrofou. 

Jak napsat apostrof? 

V ručně psaném projevu jednoduše napíšeme čárku. Jak ale postupovat v případě, že potřebujeme apostrof napsat na počítači? V takovém případě platí následující: 

  • Alt + 0146 = typografický apostrof v systému Windows, 
  • Alt + 039 = strojopisný apostrof v systému Windows, 
  • Alt + J = apostrof v MacOS. 
jak napsat apostof

Apostrof vs. apostrofa 

Mimo správné užití apostrofu je třeba ujasnit si rozdíl mezi apostrofem a apostrofou. Zatímco ten apostrof je grafické znaménko, ta apostrofa je literární figura, přesněji pak oslovení nepřítomné osoby či neživého předmětu.  

Obě slova jsou si podobná a mohou připomínat např. dvojici brambor x brambora, která se v podstatě liší pouze rodem. U apostrofy/apostrofu tak tomu ovšem není, slova se liší i významem, což je rozhodně dobré vědět, chceme-li se vypnout nějaké pozdější nastalé trapné situaci. 

Případně můžeme použít termín odsuvník, který je synonymem k apostrofu. To už je víceméně naše svobodná volba, která je do doby, než chybně použijeme apostrofu, správná. Vzhledem k tomu, že apostrof se v češtině využívá zřídka, je však lepší použít cizí termín (anglický ekvivalent pro český apostrof je koneckonců apostrophe). 

Jak vidíte, správné užívání a psaní apostrofu skutečně není žádná atomová věda. Jako u spousty věcí ale i zde platí, že je třeba si nejdříve ujasnit, jak se to provádí správně. Jako se musíme nejprve naučit, že pravá páčka u jízdního kola zabrzdí zadní kolo, zatímco ta levá ovládá brzdu přední, je třeba si ujasnit, jak to funguje se psaním interpunkčních znamének.

Za použití čárky místo apostrofu nám sice nehrozí rozbitý nos, můžeme se ale zesměšnit, nebo nám druhá strana nemusí vůbec porozumět – a to může mnohdy bolet samo o sobě. 

Pin It on Pinterest

Share This