Připravili jsme ukrajinska vlajka vektor – česká vlajka vektor slovníček pro běžné životní situace. Najdete ho tady. // Ми підготували для вас ukrajinska vlajka vektor – česká vlajka vektor словник слів і фраз найтиповіших життєвих ситуацій.

Připravili jsme ukrajinska vlajka vektor - česká vlajka vektor slovníček pro běžné životní situace. Najdete ho tady. // Ми підготували для вас ukrajinska vlajka vektor - česká vlajka vektor словник слів і фраз найтиповіших життєвих ситуацій.

Připravili jsme ukrajinska vlajka vektor - česká vlajka vektor slovníček pro běžné životní situace. Najdete ho tady. // Ми підготували для вас ukrajinska vlajka vektor - česká vlajka vektor словник слів і фраз найтиповіших життєвих ситуацій.

Jak si správně vybrat jazykovou školu 

Náš blog

Výběr vhodné jazykové školy je tím nejdůležitějším krokem při plánování Vaší cesty k osvojení si cizího jazyka. Nabídka jazykových škol je poměrně velká, jak si tedy vybrat tu správnou? V tomto článku jsme pro Vás připravili návod s důležitými body, které Vám rozhodování usnadní a nasměrují Vás správným směrem.

Zdroj: Unsplash.com

Kvalita jazykové školy

Pokud to s učením jazyka myslíte vážně, měli byste se v první řadě přesvědčit o tom, zda jazyková škola disponuje certifikáty, které dokládají kvalitu jazykového vzdělávání. Pravidelnou kontrolu kvality služeb v České republice provádí Asociace jazykových škol

Pokud je tedy jazyková škola členem AJŠ, znamená to, že se prokázala kvalitními jazykovými lektory a zajišťuje náležité technické i odborné zázemí. Existují ale i další certifikáty, které jsou známkou vysoké kvality, jako je například certifikace ISO.

Doba působení na trhu

O kvalitě jazykové školy mohou vypovídat i další faktory, například doba působení na trhu. Pokud škola na trhu působí již 20 let, můžete si být mnohem více jisti její kvalitou než v případě škol, které byly založeny teprve nedávno.

Reference jazykových kurzů

Abyste se přesvědčili o tom, zda jsou jednotlivci i firmy spokojeni s výukou jazyka, přečtěte si reference bývalých i stávajících studentů školy. Reference jsou dalším užitečným zdrojem informací o kvalitě výuky. Podívat se můžete na webové stránky školy i na recenze na Googlu. Raději tedy neriskujte školu, která žádné reference nemá.

Webové stránky školy

Webové stránky jsou vizitkou samotné firmy. Dává-li si jazyková škola záležet na svém webu, je pravděpodobné, že klade důraz i na vysokou kvalitu služeb. Nepřehledné nebo zastaralé webové stránky tedy mohou být varovným signálem. 

Jaká jsou Vaše očekávání od výuky jazyků?

Lidé jsou různí a stejně tak i jejich preference a potřeby. Jakmile si uděláte jasno o kvalitě jazykových škol, měli byste věnovat pozornost tomu, co od výuky jazyka očekáváte a jaké jsou Vaše konkrétní cíle.

Pokud jste začátečníci, pravděpodobně budete chtít začít s učením se všeobecného jazyka. Potřebujete-li se zdokonalit v profesním jazyce, pak pro Vás může být směrodatné, zda škola nabízí specializované jazykovékurzy zaměřené na danou profesi.

Výběr jazykových kurzů

Přesvědčte se na webových stránkách, zda jazyková škola nabízí dostatečně velký výběr jazykových kurzů nejen z hlediska množství nabízených jazyků, ale také:

  • úrovně jazyků dle Společného evropského referenčního rámce pro jazyky.
  • zaměření: jinými slovy, zda se nabízí možnost výběru mezi všeobecnou a profesně zaměřenou výukou, kurzy zaměřenými na konverzaci a kurzy, které Vás připraví na složení jazykové zkoušky a získání certifikátu z jazyka.
  • formy výuky: ověřte si, zda máte na výběr prezenční či online výuku a skupinovou či individuální výuku.
  • času a místa výuky: ujistěte se, že si můžete vybrat, zda může výuka probíhat ve Vámi preferovaném prostředí, tedy například ve firmě, v zázemí školy, doma apod.

Náš tip: Nevíte si rady s výběrem jazykového kurzu? Přečtěte si, jak si vybrat správný jazykový kurz.

Možnost prověření jazykových schopností

Je naprosto přirozené nebýt si jist svojí úrovní znalosti jazyka. Přesvědčte se tedy také, že jazyková škola nabízí možnost prověření Vaší jazykové úrovně, například prostřednictvím online testu zdarma na svých webových stránkách. Na základě výsledků testu si pak budete moci mnohem snáze vybrat ten správný kurz.

Úrovně jazyka dle Společného evropského referenčního rámce jsou následující:

Možnosti certifikace z cizího jazyka

Ať už je Vaším cílem získání certifikace z cizího jazyka nebo ne, například kvůli přijetí ke studiu v zahraničí nebo zvýšení šancí na získání vytouženého zaměstnání, ověřte si, zda jazyková škola tuto možnost nabízí. I když možná zatím nevíte, jestli se Vám jazykový certifikát v budoucnu bude hodit, je dobré mít možnost se pro něj rozhodnout po absolvování jazykového kurzu

Náš tip: Pokud zvažujete certifikaci z angličtiny, přečtěte si také, kterou zkoušku z angličtiny vybrat.

Lokalita školy

Pokud se nechystáte absolvovat jazykový kurz online, pravděpodobně je pro Vás důležitá dostupnost a doba, kterou Vám zabere cesta do jazykové školy. Čas strávený na cestě není zadarmo, proto si ve větších městech, jako je Praha, zjistěte, zda škola není na druhém konci města, kam se budete těžko dostávat. 

Ověřte si, jakými spoji se do jazykové školy dostanete. Sídlo školy v centru města je obvykle mnohem lépe dostupné a často bývá i známkou vysoké úrovně školy. Pokud to ale přece jen máte daleko, například z práce, můžete zvážit výuku přímo u Vás ve firmě nebo si zvolit online kurz.

Nerozhodujte se podle ceny

Ceny za jazykové kurzy se mohou u jednotlivých škol lišit, nicméně rozhodovat byste se neměli podle konkrétní částky, ale podle toho, jaké faktory výslednou cenu ovlivňují. Drahé kurzy nemusejí být nutně známkou vysoké kvality a naopak. Pokud je však kurz podezřele levný, měli byste se zamyslet nad tím, proč tomu tak je. 

Investice do vzdělání se Vám dříve či později vyplatí, proto se raději řiďte kvalitou jazykové školy na základě výše uvedených faktorů, a zjistěte si, kolik lekcí za stanovou cenu budete moci absolvovat.

Zajděte se do školy podívat

Pokud se chcete přesvědčit, že jste zvolili dobře, zajděte se do jazykové školy podívat osobně. Prohlédněte si, jak vypadají prostory, v nichž probíhá výuka, jaké technické vybavení má škola k dispozici a přesvědčte se, zda Vám je prostředí školy celkově příjemné. 

Během návštěvy se můžete zaměstnanců školy zeptat na veškeré detaily, které Vás zajímají. Neváhejte si tedy dopředu sjednat schůzku a také si připravit případné otázky, ať neopomenete nic důležitého. Například se můžete zeptat, jak vypadá metodický plán výuky. Osobní návštěva školy může být jedním z klíčových momentů ve Vašem rozhodování o vhodném prostředí pro studium jazyka.

Vyzkoušejte si ukázkovou lekci

Profesionální jazykové školy zpravidla nabízejí ukázkové hodiny zdarma. Chcete se ujistit, že jste si vybrali dobře? Neváhejte této možnosti využít. Nezapomeňte si však ověřit, že lektor, se kterým bude hodina probíhat, Vás následně bude vyučovat. 

Před absolvováním zkušební lekce je vhodné nejprve podstoupit rozřazovací test online pro výběr odpovídající úrovně jazyka.

Zavolejte tedy do jazykové školy a zeptejte se na možnost absolvovat ukázkovou lekci vybraného kurzu, případně si nechte kurz doporučit. Pokud Vám lektor i průběh lekce bude příjemný, pravděpodobně jste na správném místě.

Na závěr

Ať už je Vaše motivace ke studiu jakákoli, výběru jazykové školy byste měli věnovat dostatek času a pozornosti. Na závěr je dobré si připomenout, že ani sebelepší lektor a výuková metoda za Vás veškerou práci v osvojení si nového jazyka neudělá. 

Je proto dobré si stanovit jasný cíl, kterého chcete dosáhnout a který pro Vás bude velkou motivací v učení. Správná metodika výuky může ovlivnit rychlost zvládnutí jazyka i jeho uložení v paměti, ale kromě toho je také potřeba vynaložit při studiu určité úsilí a věnovat dostatek času domácímu studiu.

Potřebujete poradit?

Máte dotazy ohledně konkrétních jazykových kurzů? Rádi Vám pomůžeme s výběrem vhodného jazykového kurzu a zodpovíme případné dotazy. S výukou firemních i individuálních kurzů máme více než 20 let zkušeností a spolupracujeme s více než 500 lektory různých světových jazyků. Díky tomu jsme schopni vyjít vstříc Vašim nejrůznějším potřebám.

Pin It on Pinterest

Share This