Připravili jsme ukrajinska vlajka vektor – česká vlajka vektor slovníček pro běžné životní situace. Najdete ho tady. // Ми підготували для вас ukrajinska vlajka vektor – česká vlajka vektor словник слів і фраз найтиповіших життєвих ситуацій.

Připravili jsme ukrajinska vlajka vektor - česká vlajka vektor slovníček pro běžné životní situace. Najdete ho tady. // Ми підготували для вас ukrajinska vlajka vektor - česká vlajka vektor словник слів і фраз найтиповіших життєвих ситуацій.

Připravili jsme ukrajinska vlajka vektor - česká vlajka vektor slovníček pro běžné životní situace. Najdete ho tady. // Ми підготували для вас ukrajinska vlajka vektor - česká vlajka vektor словник слів і фраз найтиповіших життєвих ситуацій.

Vysoká škola, nebo pomaturitní studium angličtiny?

Náš blog

Existují lidé – a není jich málo –, kteří maturitu nazývají jako zkoušku z dospělosti. Jakkoli to může znít směšně, jejich vidění oné zkoušky není tak úplně zcestné. S maturitou totiž nepřichází jen spousta učení na první velkou zkoušku, ale především také pořádná dávka důležitých životních rozhodnutí.   

Je dobré jít rovnou pracovat? Na vysokou školu? Nebo zvážit jinou formu vzdělávání? Toto velmi individuální rozhodnutí za vás bohužel (nebo bohudík?) neuděláme, je to přeci jen o tom, kam vás zavede vaše vlastní srdce. Něco pro vás však udělat můžeme – můžeme vám některé z možností nastínit. Konkrétně dvě možnosti týkající se studia angličtiny:

  • pomaturitní studium angličtiny
  • studium na vysoké škole.
pomaturitní studium angličtiny

 

Kde studovat angličtinu? 

Dejme tedy tomu, že jste se rozhodli studovat angličtinu samotnou. I v tomto momentě zde vyvstává jedna základní otázka – proč jste se tak rozhodli? Otázka zní, podobně jako ono přirovnání o zkoušce z dospělosti, poměrně směšně, vězte ale, že směšná není.  

Někdo chce angličtinu studovat, protože plánuje žít v cizině – potřebuje se tedy naučit komunikovat. Někdo plánuje žít v cizině a živit se nějakou odbornou prací – pak se musí naučit komunikovat, plus musí umět tu práci, plus je třeba se naučit tu správnou slovní zásobu.  

A někdo se rozhodne angličtinu studovat čistě pro angličtinu samotnou – zajímá ho jazyk, literatura, eventuálně ji může chtít posléze vyučovat na některé škole. A každému z těchto vzorových jedinců se bude hodit trochu jiný typ školy a studia. 

Vysoká škola 

Vysoká škola s sebou nese spoustu úžasných věcí – status studenta, studentský život, spoustu různých příležitostí. V neposlední řadě také poskytne minimálně další tři roky, během nichž má jedinec šanci přemýšlet o tom, kam se bude v následujících letech svého života ubírat.  

Na konci studia pak člověk získá titul, bez něhož se v některých profesích zkrátka neobejde. Nutno navíc dodat, že v případě veřejných a státních vysokých škol se studiem nepřichází povinnost platit školné

Vysokoškolské studium je tedy nepochybně vhodné pro ty, kteří se v budoucnu chtějí živit profesí vyžadující právě takovou kvalifikaci – lékaře, učitele na jakémkoli stupni školy či třeba vědce.  

Potřebují/chtějí-li si přitom zlepšit své jazykové dovednosti, mohou si zvolit obor (či třeba jen některé předměty) v angličtině, popř. vyjet na nějaký pobyt. Ke svým oborovým znalostem tak získají příslušnou odbornou slovní zásobu a nebudou mít problém domluvit se v cizině. V neposlední řadě můžete také navštěvovat jazykové kurzy angličtiny. V naší jazykové škole nabízíme svým studentům individuální přístup, takže se můžete zaměřit na to, co opravdu potřebujete.  

Pomaturitní studium angličtiny

Pokud nemáte zvolený vysněný obor, nechcete strávit nejlepší léta svého života v další škole a uvažujete o tom, že byste např. vycestovali do zahraničí, bude pro vás pravděpodobně ideální pomaturitní studium angličtiny na nějaké jazykové škole.  

Za takové studium sice zaplatíte a nečeká vás na jeho konci titul, budete ale připraveni složit některou z mezinárodně uznávaných jazykových zkoušek. Délka studia je víceméně na vás (můžete studovat měsíc nebo třeba rok), některé školy navíc po dobu strávenou na škole nabízí i status studenta se všemi jeho výhodami (sleva na daních atp.).  

Největší výhodou je ale nepochybně ta skutečnost, že se studium mnohem více přizpůsobí vašim individuálním potřebám – můžete se zaměřit na vaše slabiny a zlepšit se v tom, co vás osobně zajímá.  

Výuka je navíc zaměřena spíše na praktické dovednosti, což vás na případnou cestu do zahraničí pravděpodobně připraví mnohem lépe než dlouhé hodiny o mrtvých jazycích (čímž se pochopitelně nesnažíme umenšit jejich význam, pro výše zmíněné učitele či vědce jsou tyto teoretické kurzy nepochybně přínosné). 

Která možnost je tedy správná? 

Kdybychom to celé měli nějak shrnout, je třeba znovu zopakovat, že v tomto ohledu neexistuje univerzální správná možnost, která by vyhovovala každému. Ani jedna ze zmíněných možností rozhodně není špatná, ale ani po úplně všech stránkách ideální. 

Obě vás mohou zavést na skvělou životní cestu, jen je třeba zvážit, co konkrétně vy potřebujete a očekáváte, aby pro vás vaše volba nakonec přeci jen nebyla ztrátou času a peněz.  

Nejste-li fanoušci teoretických předmětů, plných tříd a mnohdy dlouhého studia, pravděpodobně pro vás vysoká škola nebude to pravé ořechové. Chcete-li se ale svému oboru věnovat do hloubky a případně jej později zužitkovat v nějaké kvalifikovanější profesi, pak ji absolvovat musíte.  

Zatoužíte-li později po praktičtějších jazykových dovednostech, budete pro vás pozdější zvládnutí jazykové školy nepochybně méně časově náročné než případné pozdější vystudování celé vysoké školy. 

 
Nezapomeňte si přečíst naše další články pro studenty: 

Pin It on Pinterest

Share This