Připravili jsme ukrajinska vlajka vektor – česká vlajka vektor slovníček pro běžné životní situace. Najdete ho tady. // Ми підготували для вас ukrajinska vlajka vektor – česká vlajka vektor словник слів і фраз найтиповіших життєвих ситуацій.

Připravili jsme ukrajinska vlajka vektor - česká vlajka vektor slovníček pro běžné životní situace. Najdete ho tady. // Ми підготували для вас ukrajinska vlajka vektor - česká vlajka vektor словник слів і фраз найтиповіших життєвих ситуацій.

Připravili jsme ukrajinska vlajka vektor - česká vlajka vektor slovníček pro běžné životní situace. Najdete ho tady. // Ми підготували для вас ukrajinska vlajka vektor - česká vlajka vektor словник слів і фраз найтиповіших життєвих ситуацій.

Cestování a znalost jazyků

Náš blog

Cestovní ruch po celém světě v posledních měsících prochází citelnou krizí. Cestovat by se příliš nemělo, lidé se bojí a nikdo neví, co bude dál.

My vám teď rozhodně nebudeme radit, abyste si hráli na hrdiny a pandemii navzdory vyjeli za hranice naší země (ačkoli prázdná města, jakkoli smutně nejspíš působí, jistě mají něco do sebe), zároveň ale nechceme, abyste na cestování v důsledku aktuálního dění zanevřeli.

Situace bude jednou lepší, a pak bude turistů zapotřebí více než kdy dříve. Pojďme si protentokrát o cestování alespoň něco málo říct. V tomto článku se podíváme na to:

  • proč cestovat,
  • co je k tomu potřeba,
  • proč a jak si zaznamenávat vzpomínky.
cestování a jazyky

Koníček v podobě cestování

Cestování jako koníček se v posledních letech těší zvýšené popularitě. Je to typ koníčka, který vám toho spoustu dá, přičemž k jeho provozování zpravidla nepotřebujete žádné speciální dovednosti.

Protože cestování obvykle přichází na pořad dnů během volného času, máme jej spojené právě s časem dovolené, případně prázdnin. A dovolenou obvykle rozdělujeme na:

  • pasivní,
  • aktivní.

V první případě se jedná o ten typ dovolené, kdy sebou plácneme na lehátko u hotelového bazénu a po zbytek volných dní se opalujeme a relaxujeme.

Během aktivní dovolené procházíme města, objevujeme krásy přírody, zkrátka relaxujeme aktivně.

Naším úkolem zde není vyzdvihnout jeden z typů dovolené a druhý hanit. Oba dva mají něco do sebe a v určitých etapách života snad každý z nás zatouží po obou.

Dává snad ale smysl, že cestování v pravém slova smyslu se blíží spíše aktivní způsob dovolené, při němž objevíme nové věci a získáme nové zkušenosti. Pokud však trpíte nedostatkem spánku, tak si svůj cestovatelský víkend naplánujte spíše relaxačně a bez zbytečného stresu.

Během pasivní dovolené si sice nepochybně odpočineme, nedá se ale vždy říci, že by nějak zvlášť obohatila našeho ducha.

Cestování jako zdroj zkušeností

Rozhodnete-li se skutečně cestovat, máte šanci, že posunete sami sebe někam dál. Ostatně spousta pohádkových (i jiných) příběhů začíná tím, že se hlavní hrdina vydal do světa, přičemž často ani neměl jasno v tom, kam vlastně míří.

Zkuste na chvíli být hlavním hrdinou svého příběhu. Projděte si města, přírodu. Ochutnejte jídla, mluvte s lidmi, dopátrejte se toho, jak funguje každodenní život v místě vašeho pobytu.

Nejenže budete vzpomínat na to, jak jste ochutnali smažené červíky, navíc budete ale obohaceni o nespočet nových zkušeností a možná získáte i zcela jiný pohled na svět.

Překážky cestování

Cestování zní nepochybně skvěle a lákavě, často se nám ale zdá, že s sebou tento koníček přináší překážky, které nám zabraňují někam se skutečně vydat. Zpravidla se jedná o:

  • oblast financí,
  • čas,
  • nedostatečné schopnosti.

Materiální zabezpečení

Spousta lidí je přesvědčená o tom, že cestování se neobejde bez hromady peněz a drahého vybavení. Je to jeden z velmi častých důvodů, proč lidé necestují – nejsou na to zkrátka peníze. Doopravdy ale nejsou?

Je pravda, že cestování se úplně bez peněz neobejde. Žádná oblast života se ostatně neobejde bez alespoň minimálního materiálního zabezpečení.

Není už ale pravda, že musíte mít našetřené statisíce. Nemusíte využít služeb cestovních kanceláří, nemusíte přespávat v nejdražších hotelech, nemusíte letět Lufthansou, nemusíte ani nutně cestovat na jiný kontinent. V současné době je poměrně snadné najít levné letenky.

Ona zábavná část cestování může začít už v okamžiku, kdy vymýšlíte, jak cestu zvládnout co nejlevněji.

Skutečně musíte jet přímo, když s přestupy je to levnější? Vážně potřebujete ubytování s all inclusive? Je doopravdy nutné ubytování s jídlem? Potřebujete vůbec ubytování? Nebude to větší dobrodružství, když se pokusíte překonat sami sebe?

A vězte, že hodnotnější vzpomínky mohou vzniknout v situaci, kdy musíte vyjít kopec po svých, protože se vám nehodí utrácet za dopravu, než v situaci, kdy se pouze narychlo svezete na vrchol lanovkou.

Rozhodně vás nenabádáme k tomu, abyste dělali něco, co je vám nepohodlné – sami nakonec asi víte nejlépe, co potřebujete. Jen se vám snažíme říct, že finance nemusí ani v oblasti cestování být tak významně určujícím faktorem a nepřekonatelnou překážkou.

cestování a jazyky

Čas

Další, čeho my lidé nemáme dostatek nejen pro cestování, je volný čas. Ne každý si zkrátka může vzít dvoutýdenní dovolenou.

Dovolte nám ale připomenout, že ne každá cesta musí trvat týdny. Ano, je hodnotnější strávit na cestách více času, ale nakonec můžete někde strávit klidně víkend a stále z toho mít požitek.

Jste si jistí, že máte dokonale prozkoumané své nejbližší okolí? Ne? Tak proč nezačít právě tam? Času vám to tolik nezabere a jistě to bude zajímavější než prospat víkend doma.

Jazyková bariéra

Dejme tomu, že někde seženete dostatečný kapitál i čas. Rozhodnete se tedy prozkoumat zahraničí. Problémy mohou přijít i tady.

Tím možná nejvýznamnějším je oblast jazyka. Dokážete se v cíli domluvit?

Rozhodnete-li se pro pasivní dovolenou u hotelu, nejspíš pro vás jazyková bariéra nebude překážkou, zejména pak v případě, že jste se vydali na cestu přes cestovní kancelář.

Pokud ale vyrážíte někam na vlastní pěst, je lepší jazyk alespoň na nějaké základní úrovni ovládat. Společně s dostatečným počtem ponožek se tedy postarejte i o přijatelnou úroveň svých jazykových kompetencí.

Myslete přitom hlavně na to, že je potřeba ovládat především mluvený jazyk. Mnohem vhodnější než nákup slovníku pro vás tedy bude jazykový kurz. U nás vás jsme schopni mimo světové angličtiny a španělštiny naučit třeba i ruštinu, němčinu či italštinu.

Proč a jak si zaznamenávat vzpomínky z cest

Ne vždy tomu přikládáme takovou důležitost, ale vzpomínky z cest je více než ideální ukládat i někam jinam než do hlavy, kde dříve či později postupně vyblednou.

Posílání dopisů a pohlednic nebo psaní deníku rozhodně nepatří mezi zbytečné činnosti. Takto zaznamenané vzpomínky si v průběhu let můžete prohlížet a prožívat je znovu.

Stejně tak fotografování není jen o tom, že si uděláte selfie na některém z vyhlášených míst. Foťte vše, co vám přijde zajímavé. Fotky pak třeba roztřiďte a vytvořte fotoalbum.

Takovým způsobem si cestu znovu připomenete a vzpomínka bude mít mnohem lepší formu než jen místo ve fotografiích na cloudu.

Pin It on Pinterest

Share This