Připravili jsme ukrajinska vlajka vektor – česká vlajka vektor slovníček pro běžné životní situace. Najdete ho tady. // Ми підготували для вас ukrajinska vlajka vektor – česká vlajka vektor словник слів і фраз найтиповіших життєвих ситуацій.

Připravili jsme ukrajinska vlajka vektor - česká vlajka vektor slovníček pro běžné životní situace. Najdete ho tady. // Ми підготували для вас ukrajinska vlajka vektor - česká vlajka vektor словник слів і фраз найтиповіших життєвих ситуацій.

Připravili jsme ukrajinska vlajka vektor - česká vlajka vektor slovníček pro běžné životní situace. Najdete ho tady. // Ми підготували для вас ukrajinska vlajka vektor - česká vlajka vektor словник слів і фраз найтиповіших життєвих ситуацій.

Seznam nejlepších nástrojů pro online výuku

Náš blog

Situace kolem koronaviru a karantény ovlivňuje naše životy v mnoha oblastech. Narušila i Vám karanténa Vaši snahu o studium cizích jazyků? Získali jste díky ní nečekané množství volného času a rádi byste ho investovali sami do sebe? V situaci, kdy není možné scházet se s lektorem osobně, je ideální alternativou výuka online.

Mnoho lidí si neumí představit, jak vlastně takové lekce po internetu technicky probíhají, nebo jaké programy a platformy je možné použít. V tomto článku najdete tipy na konkrétní nástroje pro online výuku – vždy popíšeme také jejich klady a zápory.

nástroje pro online výuku

Jak funguje online výuka?

Nejefektivněji se online výuka realizuje při videohovorech. Takové setkávání s lektorem vám umožní procvičovat mluvený projev, ihned se ptát na nejasnosti, trénovat přímý poslech a živou komunikaci. Lektor se také může snadno přizpůsobit vašim momentálním potřebám a reagovat naživo.


Nejlepší nástroje pro online výuku

1. Skype – nejznámější klasika


Výhoda programu Skype je v tom, že s ním již velká spousta uživatelů umí zacházet a často ho již má nainstalovaný. Jeho obsluha není nijak náročná, k registraci účtu nepotřebujete nic speciálního – stačí pouze emailová adresa. Pokud navíc nejste příznivci stahování programů, můžete využít i zjednodušenou webovou verzi přímo v prohlížeči.

2. Google Hangouts – propojení s Google světem


Na rozdíl od Skype nabízí Hangouts trochu širší zázemí.  S lektorem (případně i s dalšími studenty) můžete vytvořit soukromou skupinu, kde lze mimo jednotlivé hovory také chatovat nebo sdílet soubory. K registraci postačí mít vlastní Google účet – pak můžete svoji Hangouts skupinu propojit i se zbytkem Google platforem, včetně kalendáře nebo Google Disku.

3. Microsoft Teams – komplexní zázemí


Velikou výhodou platformy Teams je možnost širokého zázemí. V soukromém týmu, který s lektorem (případně také s dalšími studenty) vytvoříte, můžete mimo lekce komunikovat či sdílet soubory nebo při samotných lekcích pracovat ve sdíleném souboru. Pro práci v programu je ale nutné mít k dispozici licenci Microsoft Office 365 (dnes již k dispozici ve většině institucí nebo firem i v mnoha domácnostech).

4. Whereby – velmi snadné ovládání


Točí se Vám z představy Google účtů a Office licencí hlava? Preferujete hlavně co nejsnazší ovládání? Platforma Whereby je tu právě pro vás. Oproti ostatním je jednodušší a má méně funkcí, ke klasickému video setkávání však zcela postačí. Whereby funguje v internetovém prohlížeči a registrace probíhá přes jakýkoliv email. Následně Vám ve free verzi umožní založit jednoduchou soukromou místnost, kam můžete pozvat maximálně 4 další uživatele.

Potřebujete vidět slovíčka napsaná, abyste si je lépe zapamatovali? Pro všechny tyto platformy je samozřejmostí možnost sdílení obrazovky a chatování během videohovoru, což výuku značně usnadňuje a částečně nahrazuje tabuli. Zároveň všechny zajišťují soukromí – do Vašeho hovoru, skupiny nebo místnosti se dostane jen ten, koho tam pustíte.

Nezaujala Vás ani jedna z možností? Populárních platforem k vyzkoušení je opravdu mnoho, vyzkoušet můžete také například Google Duo, který pracuje přes telefonní číslo a dobře funguje pro one-on-one lekce.

Oblíbený mezi uživateli je i Zoom, pokud ale nejste pod zastřešovacím účtem školy, počítejte s omezením v délce videohovoru.

nástroje pro online výuku

Pokud chcete mít kromě videohovorů také hezky zorganizované zadávání a odevzdávání úkolů, sdílení materiálů a zadávání kvízů, pomůže vám v tom Google Classroom – slouží jako ideální doplněk k některé z již zmíněných platforem.

Tipy navíc: Myslíte to se studiem jazyků opravdu vážně? V tom případě si nenechte ujít náš článek o zajímavých webech a aplikacích, které jsou plné materiálů ke studiu jazyků. Tyto zdroje skvěle doplní online hodiny s lektorem. Skvělým doplňkem k výuce angličtiny v jazykové škole s lektorem pak také může být studium angličtiny pomocí mobilní aplikace Online jazyky.

V současné situaci je nutné se mnoha věcí na chvíli vzdát, na jazykovou výuku ale rezignovat nemusíte – online lekce mohou být zcela plnohodnotnou náhradou osobních setkání. Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv z platforem, velmi důležitá je samozřejmě také volba správného lektora, s čímž Vám v jazykové škole Presto rádi pomůžeme.

Pin It on Pinterest

Share This