Připravili jsme ukrajinska vlajka vektor – česká vlajka vektor slovníček pro běžné životní situace. Najdete ho tady. // Ми підготували для вас ukrajinska vlajka vektor – česká vlajka vektor словник слів і фраз найтиповіших життєвих ситуацій.

Připravili jsme ukrajinska vlajka vektor - česká vlajka vektor slovníček pro běžné životní situace. Najdete ho tady. // Ми підготували для вас ukrajinska vlajka vektor - česká vlajka vektor словник слів і фраз найтиповіших життєвих ситуацій.

Připravili jsme ukrajinska vlajka vektor - česká vlajka vektor slovníček pro běžné životní situace. Najdete ho tady. // Ми підготували для вас ukrajinska vlajka vektor - česká vlajka vektor словник слів і фраз найтиповіших життєвих ситуацій.

Dny a měsíce v angličtině (+ tabulky ke stažení)

Presto akademie

Znalost kalendáře patří mezi znalosti základní – jak v jazyce mateřském, tak i cizím. Učíme se tomu v úplných začátcích, zároveň si ale musíme být jisti, že tuto oblast ovládáme. Neuškodí tedy si ji zopakovat. Ať tedy angličtinu znáte nebo s ní teprve začínáte, pojďte si s námi důležité pojmy z anglického kalendáře připomenout – ať nejste ztraceni v čase ani v překladu.

Podíváme se tedy na:

  • měsíce v angličtině,
  • dny v týdnu,
  • předložky pojící se s tématem.

V článku najdete přehledné tabulky se slovní zásobou k danému tématu. Všechny tabulky si navíc můžete stáhnout ve formátu PDF.

měsíce v angličtině

Anglický rok

Anglický rok si rozebereme od těch největších celků po ty nejmenší. Nejrozsáhlejší je tedy samotný rok, anglicky year. Dále máme roční obdobíseason. Rok se skládá celkem ze 4 ročních období.

Rok však nedělíme pouze na období, nýbrž i na měsíce. Měsíc (tedy ten kalendářní) anglicky nazýváme month a, jak všichni jistě dobře víme, za jeden rok jich prožijeme celkem 12.

 Dále jsou týdny, kterých na rok připadá 52–53. Týden přeložíme jako week a má 7 dnů (day), přičemž prvních pět obvykle figuruje jako dny pracovní (weekday, workday, working day) a dva poslední si pak užíváme jako víkend (weekend). Den má pak klasicky 24 hodin (hour), hodina 60 minut (minute) a minuta 60 sekund (second).

Nás dnes ale časy zajímat tak úplně nebudou, teď se zaměřujeme na měsíce a dny. Pojďme si připomenout, jak je v angličtině správně nazvat.

Roční období

Než se přesuneme k měsícům, není od věci si ještě jednou připomenout i zmíněná roční období.

jarospring
létosummer
podzimautumn (britská angličtina) / fall (americká angličtina)
zimawinter

Důležité pak je samozřejmě vědět, jak pojmy užít v komunikaci. S ročními obdobími se pojí předložka in, můžeme a nemusíme přidat i určitý člen.

  •             In (the) summer we have summer holidays.

Měsíce v angličtině

Následují měsíce. Pokud alespoň trochu ovládáte i jiné jazyky včetně třeba slovenštiny, pak asi víte, že názvy měsíců jsou si v nich dost podobné. To ale neplatí o češtině, jelikož naše měsíce jsou prostě jinak.

Důležité dále je, že anglické měsíce se na rozdíl od těch našich píší s velkým začátečním písmenem.

ledenJanuary
únorFebruary
březenMarch
dubenApril
květenMay
červenJune
červenecJuly
srpenAugust
záříSeptember
říjenOctober
listopadNovember
prosinecDecember

Ve větě opět užíváme předložku in, v tomto případě však bez členu.

  •             My birthday is in February.

Dny v týdnu v angličtině

Stejně jako měsíce se i dny v týdnu v angličtině píší s počátečním velkým písmenem, přestože v češtině se to tak nedělá.

pondělíMonday
úterýTuesday
středaWednesday
čtvrtekThursday
pátekFriday
sobotaSaturday
neděleSunday

Předložka už je jiná, ve spojení s dny používáme předložku on, která se pojí i se souhrnným označením pracovních dnů (weekdays).

  •             On Wednesday we wear pink.

Speciální situace nastává u víkendů. V britské angličtině figuruje předložka at, zatímco v té americké opět on. Další rozdíly mezi britskou a americkou angličtinou najdete podrobně popsané v našem starším článku.

  •             I have more time for cooking on/at weekend.
dny v angličtině

Určení denní doby

A nakonec si pojďme připomenout i to, jak pojmenovat různé části dne.

ráno, dopolednemorningin
polednenoonat
odpoledneafternoonin
večereveningin
nocnightat
půlnocmidnightat

Obvykle se tato pojmenování užívají s předložkou in a členem určitým. V případě, že přidáme i den, se pak přidává předložka on.

  •             My school ends in the afternoon.
  •             The first lesson on Monday morning is always painful.

Ve spojení s noon, night a midnight pak přidáváme předložku at.

  •             I usually sleep at night.

Všechny tabulky z tohoto článku si můžete stáhnout níže.

Kam dál?

Další příspěvky s podobnou tematikou najdete v článku s názvem „Anglická gramatika“.

Pin It on Pinterest

Share This