Připravili jsme ukrajinska vlajka vektor – česká vlajka vektor slovníček pro běžné životní situace. Najdete ho tady. // Ми підготували для вас ukrajinska vlajka vektor – česká vlajka vektor словник слів і фраз найтиповіших життєвих ситуацій.

Připravili jsme ukrajinska vlajka vektor - česká vlajka vektor slovníček pro běžné životní situace. Najdete ho tady. // Ми підготували для вас ukrajinska vlajka vektor - česká vlajka vektor словник слів і фраз найтиповіших життєвих ситуацій.

Připravili jsme ukrajinska vlajka vektor - česká vlajka vektor slovníček pro běžné životní situace. Najdete ho tady. // Ми підготували для вас ukrajinska vlajka vektor - česká vlajka vektor словник слів і фраз найтиповіших життєвих ситуацій.

Jak se naučit italsky (+ základní italské fráze)

Náš blog

Věděli jste, že italština v různých anketách hledajících nejkrásnější jazyk světa zabírá přední příčky? Je to navíc jazyk, který užijete nejen při cestách do Itálie, domluvíte se jím například i ve Vatikánu, San Marinu či Švýcarsku. Přesto si jej jako další cizí jazyk volíme zřídka, na českých školách dokonce často není italština ani nabízená.

Na otázku, proč je italština tak opomíjeným jazykem, vám teď neodpovíme, můžeme vám tento jazyk ale trochu přiblížit v tomto článku. Dozvíte se:

  • proč bychom neměli italštinu opomíjet,
  • něco málo o její obtížnosti,
  • jak se naučit italsky.
jak se naučit italsky

Proč se vůbec italštinu učit? A jak se naučit italsky?

Ze světového hlediska dává smysl angličtina, němčina, nakonec i ruština nebo čínština… proč bychom se ale měli učit zrovna italsky? Není italština v dnešní době už tak trochu passé?

Je pravda, že z povinnosti se italsky bude učit málo z nás. Jak bylo řečeno, na školách se v nabídce spíše nevyskytuje, maturovat (minimálně tedy u společné části) se z ní nedá, v zaměstnáních zpravidla zrovna italštinu nevyžadují a dovolená v Itálii je nakonec také víceméně zvládnutelná bez znalosti tohoto jazyka.

Význam bychom italštině přesto upírat rozhodně neměli. Už to, že italsky v našich končinách nehovoří tolik lidí, může být důvodem, proč se jazyk naučit. Anglicky v současnosti umí spousta lidí, ovšem italštinou z průměru vybočíte, a to v dobrém smyslu – může to být např. důvod, proč si na pohovoru nakonec vyberou vás.

Samozřejmě bychom také neměli zapomínat na ten již zmiňovaný fakt o tom, že italština patří mezi nejkrásnější jazyky světa. Navíc je Itálie země bohatá na kulturu, už i proto se tedy vyplatí mít trochu na paměti italštinu, jinými slovy také jazyk, jenž se postupně vyvinul z hovorové latiny.

Jak se naučit italsky

Je italština doopravdy tak snadná, jak se říká?

Odpovědět na otázku ohledně složitosti jazyka je vždy složité, jelikož to mimo jiné závisí na jednotlivcích, kteří jej používají.

Italština se každopádně řadí mezi románské jazyky, které jsou všeobecně považovány za ty jednodušší – navíc se říká, že pokud někdo zvládne jeden románský jazyk, zvládne i ty ostatní, jelikož jsou si podobné.

Nenechte se ale ošálit, i italština má svá temná zákoutí, její z latiny vycházející gramatika je navíc podobná té francouzské, která úplně snadná rozhodně není. Rozhodně se tedy nezačínejte učit italštinu jen proto, že vám kamarád řekl, že je to jednoduchý jazyk – v takovém případě byste totiž byli nakonec přinejmenším zklamaní.

Co na italštině možná uvítáte?

V oblasti obtížnosti má gramatika italštiny pochopitelně nějaké světlé stránky, mezi něž patří zejména:

  • existence pouze dvou rodů – tedy mužského a ženského,
  • poměrně volný slovosled – např. otázka jej mívá stejný jako oznamovací věta,
  • zápor – zpravidla stačí zkrátka přidat před sloveso záporku non,
  • výslovnost – je nám česky mluvícím bližší než např. angličtina.

A co vás naopak může dovádět k šílenství?

Navzdory všeobecným předsudkům o jednoduchosti románských jazyků s sebou ovšem bohužel přináší italština mnohem více temných zákoutí, než bychom pravděpodobně čekali. Patří mezi ně mimo jiné:

  • slovesné časy – italština obsahuje 4 jednoduché a 4 složité časy (což se na první pohled může jevit jako vcelku zvládnutelný počet), každé sloveso však mimo jiné vyjadřuje osobu a číslo, což se projevuje ne jeho tvaru,
  • předložky – napomáhají k vyjadřování vztahů mezi ostatními větnými členy a naznačují bývalé pády,
  • nevyjádřený podmět – podobně jako v češtině není ani v italštině díky tvarům ostatních větných členů užít podmět, je tedy potřeba více se zaměřit např. na tvary sloves,
  • členy – italština má nejen člen určitý a neurčitý, ale i dělivý – jejich tvar se navíc odvíjí od podstatného jména, před nímž stojí,
  • zájmena – zachovala si pády, je jich tedy víc, než by se nám mohlo líbit.

Jak se naučit italsky snadno a rychle?

Dejme tomu, že jste se rozhodli pro tento románský jazyk, a smířili se se všemi složitostmi, které s sebou přináší. Co ale dál? Jak se ho naučit?

Vzhledem k oné situaci se školstvím se pravděpodobně nenaučíte italsky na své střední škole, potřebujete-li tedy nějaké vedení, bude v tomto případě hlavním východiskem jazyková škola či kurz – vybrat si můžete např. nějaký z našich kurzů italštiny.

Nejste-li si ale jisti tím, jak moc vážně to s učením myslíte, určitě prozkoumejte i jiné varianty ke zkoumání základů tohoto jazyka. Možností je v dnešní době spousta od učebnic a aplikací až po audiovizuální obsah (vhodný pro nácvik italské konverzace) či italsky mluvící internetové kamarády.

My vám mimo naše kurzy můžeme trochu pomoci i následující tabulkou, do níž jsme vypsali některé z důležitých italských slovíček a frází.

Základní italská slovíčka

Come ti chiami?Jak se jmenuješ?
Quanti anni hai?Kolik ti je?
Passo pagare con la carta / in contanti?Můžu platit kartou / hotově?
Ciao!Ahoj!
Buongiorno!Dobrý den!
Buonasera!Dobrý večer!
Arrivederci!Na shledanou!
Per favoreProsím
GrazieDěkuji
ScusiPromiňte
Si / NoAno / Ne
Non capiscoNerozumím
Quanto costa…?Kolik stojí…?
AiutoPomoc
Aperto / chiusootevřeno / zavřeno

Protože ale spousta z nás při učení jazyka velmi nerada jen kouká do tabulky, přikládáme ještě odkaz na video s frázemi, které vám mimo poskytne i potřebnou výslovnost.

Kam dál?

Přečtěte si také náš článek o základních italských frázích.

Další články ze série o studiu cizích jazyků najdete vypsané tady.

Pin It on Pinterest

Share This